Saturday, July 17, 2010

mase cuti saye..

6 comments
assalamualaikum..

da lame tak menulis..pada saat ini,tergerak la juge jari jemari ni nak menari di laptop ni(ayat kebon sat..)..alhamdulillah tak terhingga kerana sepanjang cuti ni rase terisi la jugak..so,dibawah merupakan perkara yg da buat sepanjang cuti ni:

1)cuti ke singapore--beslah jugak..barang mahal.so,even ade sale pon,saye ttp xdpt beli..saye xde duit dan mara da x supply duit.huhuh...dapat tgk idup manusia di sana..jujur saye katekan,malaysia lagi bes..sbb senang dapat mknn halal,masjid sng cari,toilet xpayah pakai tisu jek,ade air..n malaysian is much more friendly than singaporean(ini bulat2 based on my observation tau)..tapi xtau la kalu kawan2 saye kate sebaliknye

2)cuti ke pulau lang ka satu--pulau lang ka satu ni name penang before francis light dtg menyengah.bes,musim durian buat saye jadi hantu durian kejap.geram tgk durian2 bergayut di pokok2.georgetown is definitely a world class nye TOWN..bersih,indah dan bersejarah..teringin nak beli umah dekat tepi2 pantai..lawa2,tapi saye takut tsunami la plak..huhuh..plus,hargenye da nak berjuta2 da..

3)join madrasah alquran--alhamdulillah,kelas ni sgt bermanfaat..buat saye tak habeskan mase saye kat umah banyak22..pagi2,kayuh basikal pg clas..ade blaja bace quran,hadis n tafsir alquran..blaja dgn makcik2 surau merupakan satu pnglaman yg bes..hihi..skali ustaz tny hukum tajwid,terlopong juge saye nk menjawabnye..huhuh..

4)result ib-alhamdulillah,saye lepas for mara n university requirement.doakan saye semoga dapat fly ke rcsi.tanpa result tok mengganggu.insyaAllah.kepada kawan2 saye,saye doakan supaya kite tetap berjaya di dunia dan akhirat.ketahuilah,Allah tidak pernah zalim terhadap hamba2nya.setiap kesusahan,ada kemudahan.

5)G2S the third @ SMK langkawi,pulau tuba-pengalaman yg ade masam-masam manisnye..byk sgt bnd nk diuruskan untuk program ni..byk sgt persoalan yg dtg pasal budak2 kat sane..lepas satu,satu..tapi semangat tu tetap ade..insyaAllah,akan cube yang terbaik untuk buat G2S 4 pula!!..putaq-putaq lagkawi sgt bes dgn kawan2 yg sporting..coklat semestinya dibeli..

6)jadi "cikgu" bio--hahaha..ni klaka,1st day dorang semue bersemangat,tapi 2nd day semue da kuyu,termasuk dgn cikgu sekali..hik3..xtau la dorang phm ke tak..tapi setiap kali tny paham ke tak,dorang cakap paham..so,paham la kot.hehehe.ajar 4 jam,dapat rm200..tapi duit da abes bantai beli coklat kat lgkawi..hahaha

7)planning for my future--hurm..ni macam biaselah,duduk termenung kat umah,pikiaq sat nak buat ape lepas ni dalam hidup.semoga semua rncngn hidup berjalan dgn lancar disertai dgn keredhaan Allah

7)spending time with my family---ni yg saye suke sgt pasal cuti..!!
i love them so much!!!

kawan-kawan,ape-apepun biarlah,cuti ni kite manfaatkan sebaik yg mungkin,sbb lepas ni kite akan busy dgn perjuangan hidup masing2..tapi jgn lupe,kite ni tetap hambanNya..dulu,kini dan selamanya

take care,sayang semue

Tuesday, June 1, 2010

Untukmu..pada mulanya..

11 comments
Bismillahirrahmanirrahim..

Cinta Sempurna Yuna

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan
Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesbrnmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh
Bukan aku tak pernah
Mengerti dirmu
ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkankan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh
Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

inilah perasaanku pada mulanya..harap difahami..tapi kini,tidak lagi.. :)

Monday, May 31, 2010

Ketulusan Hati: Hanya UntukMu

3 comments
Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku

MencintaiMu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
MencintaiMu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk diriMu
Selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku

Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku




Kau hamparkan kasih sayangMu yang tak pernah berbelah bagi,namun diriku ini yang sering diselaputi noda, tanpa serik..ulang dan ulang lagi..sudah berjuta titis air mataluruh tanda kekesalan namun, nikmatMu untuk ku tidak pernah putus, Kau limpahi aku dengan nikmat yang tidak terhingga..syukur ya Rahman..

nyanyian asal Ketulusan Hati Anuar Zain

Tuesday, May 25, 2010

cuti-cuti malaysia

13 comments
"pertarungan terhebat baru bermula wahai kawanku"

quote kate2 jihah mase koolsem kat surau blok e..yup,bile pikir2 balik mmg ade betolnye..mase cutila pertarungan nafsu makan,tido,mencari hiburan bermula..kalu kalah dengan semue ni maka rugilah hidup ni...kat umah nnt sapelah yg nk bg tazkirah kan??huhuh..harapkan pg surau pagi2 je la..ceramah pasal rasuah,sumpah palsu..bes jgklah..persediaan menghadapi dunia pekerjaan..

tgk balik surah al-ans..sesungguhnya manusia itu dalam kerugian..

so,adakah kite ni tgh rugi???(harap2 menjentik pikiran la yer.ngee...)

smalam tgk graf saham ngn umi,byk jgklah saham yg jatuh..mule da risau nak jual or beli that share..tgk punye tgk rase cam berminat lak nk maen saham..mcm best,tapi sgt risky..so,skrg ni tgh pikir la..duit da ade,cume nak kene jadi bijak sikit..ngee..

so,korang buat pe mase cuti??saye seperti biase bgn subuh,kmas umah sikit(sbb umi suroh,hehehe)..tgk tv

pastue da 2 hari dok men chess..yg xbest nyer asyek kalah jek..hahah..da lame tak maen..kalu tak dulu terer kot(hahaha..syok sendrik)..

skrg ni tgh on therapy permata hijrah..tak rase lagi perubahan sbb baru 3 hari,tapi insyaallah,kalu diizinkan..boleylah kurgkn sikit power mate ni..da xnak jadi superwoman dgn power mate yg hampir menjangkau 500..huhuhu..

da blaja da care nak download movie..hik2..trimas kepada yg mengajar..tapi bahaya tol,memberi peluang nak tgk muvie smpy muntah..iskh3..xnak..lbey bek bace buku ke hape..mase cuti stat je da ade 2 buku yg ditarget nak habis..quran saintifik and men are from mars,women are from venus..akan dicuba habiskan dalam cuti ni..insyaallah..

papepon,rncnglah cuti anda baik2.bace blog yg islamik bes jgk,ade nasihat...isi mase lapang..

k,bubye..salam. miss the life in kmb..sob3..

Sunday, March 28, 2010

36 days to go...r u ready??

0 comments
kehangatan kerusi calon-calon parti kmb kian makin terasa...calon manakah yg akan memenangi undi plg banyak???hehehe...sbenanye nak cakap ib exam da makin dekat tu jek..hihi..so,ad 2 perkara saye nak smpaikan:
1)saya nak mintak maaf pada semue insan yg penah saye secara sengaja atau tidak menyakiti hati...saye maafkan semue org..
2)jom same2 berdoa agar kite sentiasa mendapat yg terbaik..berdoa smoga Allah bagi kite kekuatan untuk berusaha di jalan-Nya..smoga Allah menetukan apa yg terbaik untuk kite..

good luck,kawan2!!!sayang semue...

Wednesday, February 10, 2010

bergantung@tergantung?

6 comments
Assalamualaikum kpd para pembaca (bajet ramai yg bace blog..heheh)..

Alhamdulillah,da hamper semua ib assignment nak dkt siap..tinggal ee je lagi..nak print out n hntar esok..yeepee..hepinye..lps n da boley focus on my academic..bak kate puan nila,tecer math yg sgt best..(xpenah jumpe tecer math yg sebest beliau)

“After cny,everybody should be able to focus on academic...”insyaallah..

Minggu ni byk result placement uk da kuar..congratz buat kwn2ku yg da dpt placement especially classmate saye yg di sayangi
Azuwa(Cardiff),aisyah(Cardiff n Leicester)n jefry(cardif)..saye doakan korang dapat penuhi requirement conditional offer n fly..amin..

Saye sendri pon sbenanye da xsng dudok..bile la plak result placement saye akan kuar..harap2lah dapat..amin..n kalu tak dapt tu,insyaalah,saye percaye Allah sedang aturkan agenda yg lagi baik untuk saye...korng pon kene piker mcm tu jgk tau!!!hehehe..

Satu bnd yg saye pelajari sepanjang duduok kmb n baru je dipelari wktu sem 3 n 4:

kebergantungan kepada Allah,tuhan sekalian alam..yup,kite sering kali terlupe yg hidup kite n bergantung semata-mata hanyalah kepada Allah..xkirelah kite n pndy mcm mane pon,kalu Allah kate ko dudok msia,xley gak lah kite fly,n sebodoh2 mane pon kite,kalu Allah kate ko boley fly,make fly la kite tanpa sayap..hehe..
Tapi adakah itu brmaksud yg kite tak perlu berusaha??
salah...

Ada sorang sahabat n kate..kite Berjaya bukan sebab usaha kite..kite masuk syurga pon bukan sebab amalan kite..tapi ingatlah itu semua adalah kerana rahmat Allah...jadikan usaha kite sbg penyebab Allah nk bg kite Berjaya..so,mase tulah kite dikatekan bertawakal padanye..chaiyok!!!

Same la mcm aku td,punyelah excited ajak classmate derma darah..tup2...aku gak lah yg xley derma darah...sbb baru wat injection hep B..huhu..seb bek lah bley suh org tu cekkan aku n jenis darah ape...darah B!heheh...b is for bijak,bergaya n baik..hahhahha....korang lak jenis darah ape???..tawakal je lah...

Baru pas main tali skipping n...berpeluh2 ..heheh..tp bes lah..exercise sekali sekala..men ping pong cam men batu seremban..so,bralih la pada bidang sukan lain aka sukan mase kecik2..hehe..so,aku pon melompatlah bersame2 wani sajak,syaz(azan)..mule2 kitorang je yg conquer, tetibe dtg plak tukang sebuk yg lain...seb bek yg lain tu remedial jek..hahaha...

Ok,da nak azan n...marilah menunaikan solat..assalamualaikum..sayang semua..

Saturday, January 30, 2010

Jika benar..

8 comments
"ya allah, jika benar dia..tetapkanlah hati kami...berikanlah kami yang terbaik di dunia dan akhirat..aminn..."